9 oktober 2022 om 22:58
Omdat het al een tijdje geleden is sinds mijn laatste blogpost - *kuch* 4 maanden - vond ik het wel weer tijd voor een nieuwe. Ik ga het hierin hebben over waar ik deze tijd aan heb besteed.
Laat ik beginnen met dat ik vlak na mijn diploma-uitreiking op vakantie ben gegaan, in deze vakantie zijn we van Dokkumer Nieuwe Zijlen (vlak onder het Lauwersmeer) naar Amsterdam gevaren met een zeilboot. Gedurende deze vakantie hebben we met de boot 231 zeemijl afgelegd (428 km) en hebben we in 13 verschillende plaatsen gelegen. Voordat ik op vakantie ging had ik een nieuw project bedacht, iets wat nog niet bestond; een kaart waarop je alle luchtalarmen in Nederland en hun dekking kan zien. Ik heb toen onderzoek gedaan naar hoe ik dit het beste kon realiseren, en dit bleek nog best een uitdaging. Ten eerste maakt de overheid om veiligheidsredenen niet bekend waar de luchtalarmen in het land precies staan[1]. Dit betekent dat ik niet zomaar even een database van de overheid kan downloaden waar alle luchtalarmen in staan. Maar, gelukkig is er een alternatieve betrouwbare bron waarmee ik in ieder geval een begin kon maken met het bouwen van een eigen database met luchtalarmen: OpenStreetMap.
OpenStreetMap is een soort Wikipedia, maar dan voor kaarten, waar in principe iedereen de kaart kan bewerken, maar er uiteraard wel wordt gecontroleerd of een bewerking ook klopt. Hierop waren al best wel een aantal luchtalarmen in kaart gebracht, maar bij lange na niet alle; zo'n 180 van de 4278 die er moeten zijn[2][3] (dus een magere 4,2%). Om deze reden ging ik zelf ook letten op luchtalarmen, en ze vervolgens aan de kaart toevoegen als dat nog niet was gedaan. Zo heb ik tijdens mijn vakantie bijvoorbeeld 15 luchtalarmen "gespot", en op het moment van schrijven heb ik er in totaal 40 toegevoegd aan de kaart. Voor een actueel aantal kun je kijken op deze pagina.
Toen ik eenmaal een begin van een database had, moest het natuurlijk nog gevisualiseerd worden met een kaart (uitdaging #2). Ik had dit helemaal zelf kunnen proberen te maken, maar dit zou een best wel complex verhaal worden. Daarom heb ik gekozen voor MapBox, een tool waarmee je gemakkelijk (en gratis!) een kaart op een website kan tonen en dingen als locaties van luchtalarmen en hun bereik toevoegen, dus precies wat ik zocht. Het was alleen nog wel de uitdaging om de kaart er ook uit te laten zien zoals ik wilde, maar dit is uiteindelijk gelukt na aardig wat van mijn vrije tijd.
Ik heb ook nog wat andere pagina's toegevoegd naast de kaart, zoals een informatiepagina met statistieken en verdere uitleg/toelichting over het project, maar ook een hulp-formulier. Ik kan hier alles wel gaan uitleggen, maar het is misschien makkelijker als je zelf een kijkje neemt; de kaart vind je hier.
Maar het luchtalarmen-project is niet het enige waar ik me de afgelopen tijd mee bezig heb gehouden, ik ben namelijk op kamers gegaan en doe nu de Bachelor Mechanical Engineering aan de University of Twente. Dat eerste was nog wel een dingetje, gezien het best wel wat pogingen hospiteren (voor zover ik werd uitgenodigd) heeft gekost voordat ik een kamer had. Maar het is gelukt, en dat moest ook wel, omdat elke dag 2x 2,5 uur reizen echt geen optie is.
Naast het verhuizen heb ik ook de tijd besteed aan wat kleine dingen verbeteren of toevoegen aan de website. Voor degene die dit leest zal er niet heel veel te zien zijn, omdat het vooral gaat om de zogeheten back-end, de kant van websites die voor bezoekers niet te zien is. Ik ben van plan om binnenkort weer wat meer "zichtbare" dingen toe te voegen, maar dit kan nog wel even duren omdat ik het druk heb met mijn studie.
Bronnen: